Όταν μιλάμε για «δίαιτα» αναφερόμαστε συνήθως στις προσπάθειες που κάνουμε εμείς, οι ενήλικες, ώστε να χάσουμε παραπανίσια κιλά, για λόγους αισθητικής αλλά και υγείας. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να χρειαστεί να κάνει δίαιτα και ένα παιδί.

Tα περισσότερα παιδιά ηλικίας 3-6 ετών αρέσει το ψωμί και συνεπώς οι γονείς το χρησιμοποιούν στο πρωινό, στο κολατσιό τους ή και σαν συνοδευτικό με τα κυρίως γεύματα. Η κατανάλωση ψωμιού ενδείκνυται σε αυτές τις ηλικίες καθώς σύμφωνα με τις συστάσεις τα παιδιά χρειάζονται 6 μερίδες την ημέρα προϊόντων δημητριακών.

 Γράφουν οι: Δημήτρης Κασίμος, Ρευματολόγος, Γενικός Αρχίατρος 401 Γ.Σ.Ν.Α και Δρ Όλγα Βουγιούκα MD, PhD, Παιδίατρος-Παιδορευματολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Β΄Παν/κή Παιδιατρική Κλινική, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Η συχνότητα της Νεανικής Ιδιοπαθούς Αρθρίτιδας υπολογίζεται σε 1 στα 1.000 παιδιά ηλικίας μικρότερης των 16 χρόνων. Κάθε χρόνο παγκόσμια περίπου 2 στα 10.000 παιδιά διαγιγνώσκεται με την πάθηση. Δηλαδή σε μία χώρα με 100.000 γεννήσεις ανά έτος θα νοσήσουν από Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα 14-20 παιδιά.

Είναι σχεδόν τόσο διαδεδομένη στα παιδιά όσο και ο παιδικός διαβήτης. Μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως όμως εμφανίζει συχνότερη κατανομή σε μικρότερης ηλικίας παιδιά. Προσβάλλει αγόρια και κορίτσια, μολονότι οι περισσότερες μορφές αρθρίτιδας είναι περισσότερο διαδεδομένες στα κορίτσια. Για την πλειοψηφία των παιδιών αυτών, η αρθρίτιδα δεν είναι η ίδια με των ενηλίκων. Το να νοσεί με αρθρίτιδα κανείς σαν παιδί δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα συνεχίσει να νοσεί και όταν είναι ενήλικας.

Η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα είναι μία χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από επίμονη φλεγμονή σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις. Οι τυπικές ενδείξεις της αρθρικής φλεγμονής είναι ο πόνος, η διόγκωση και ο περιορισμός του εύρους κίνησης της άρθρωσης. «Ιδιοπαθής» σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε σαφώς την αιτία της και «νεανική» ότι τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται πριν την ηλικία των 16 χρόνων.

Η διάγνωση της νόσου έχει δυσκολίες καθώς συχνά τα παιδιά ανέχονται καλά τις διαταραχές της λειτουργικότητας των αρθρώσεων και τον πόνο, παρά τη φλεγμονή και έτσι μπορεί να μην παραπονιούνται. Ενδείξεις που συχνά οδηγούν σε διάγνωση είναι συνήθως παρατηρήσεις των γονέων για περιορισμό της δραστηριότητας του παιδιού τους, δυσκαμψία κατά το ξύπνημα, απροθυμία να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά τις πάσχουσες αρθρώσεις, ατονία, ανορεξία κ.α.

Οι αιτίες της Νεανικής Ιδιοπαθούς Αρθρίτιδας είναι άγνωστες. Μερικοί γενετικοί δείκτες είναι πιο συχνοί σε συγκεκριμένους τύπους Νεανικής Ιδιοπαθούς Αρθρίτιδας ή σε παιδιά που αναπτύσσουν συγκεκριμένες επιπλοκές από αυτήν. Παρόλο που αυτό το γενετικό προφίλ μπορεί να συσχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης αρθρίτιδας, ωστόσο αυτές οι καταστάσεις δεν θεωρούνται σαφώς κληρονομικές και σπάνια προσβάλλουν περισσότερα από ένα μέλος της ίδιας οικογένειας. Πολύ σπάνια ζεύγη διδύμων πασχόντων έχουν αναφερθεί.

Τα παιδιά που παραλείπουν συχνά το πρωινό φαγητό, έχουν αυξημένη πιθανότητα να μη λαμβάνουν τις αναγκαίες για την ανάπτυξή τους ποσότητες ζωτικών θρεπτικών συστατικών, προειδοποιεί μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

 Τα σχολεία έχουν ξεκινήσει, πλέον, σε εντατικούς ρυθμούς, με τα παιδιά να έχουν επιστρέψει στις καθημερινές τους δραστηριότητες και υποχρεώσεις. Μπορεί για κάποιους μπορεί να ακούγεται αστείο, όμως στη σημερινή εποχή τα παιδιά είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους. Αυτό μπορεί να το παρατηρήσει κανείς βλέποντας ένα παιδί «φορτωμένο» την σχολική του τσάντα. Δείχνουν σαν να ψάχνουν κάτι στα πεζοδρόμια με την τόσο σκυφτή τους θέση, από το βάρος των σακιδίων τους.

«Επιστημονικά η παρατηρούμενη αυτή 'καμπούρα' ονομάζεται κύφωση, από την λέξη κύφος. Είναι η υπέρμετρη πρόσθια κύρτωση (φυσιολογική ως ένα βαθμό) της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης» εξηγεί ο Γιώργος Γουδέβενος, φυσιοθεραπευτής, Dr. manual medicine, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Κρήτης.

Και προσθέτει ότι «αυτή η υιοθετημένη, καθημερινή και διατηρούμενη σκυφτή στάση σώματος, ενισχύεται και από τον σημερινό καμπτικό τρόπο ζωής των παιδιών και των εφήβων (τηλεοράσεις, κινητά, υπολογιστές και έλλειψη σωματικής δραστηριότητας) και ονομάζεται κύφωση στάσης ή 'χαλαρή' κύφωση. Είναι πιο συχνή στα κορίτσια και πολλές φορές συνυπάρχει με το αίσθημα «ντροπής» για την ανάπτυξη του στήθους. Σπάνια προκαλεί πόνο».

Σύμφωνα με τον Διεθνή Επιστημονικό Οργανισμό Σκολίωσης-Κύφωσης και Αποκατάστασης SOSORT, τα επίπεδα της κύφωσης στάσης στον γενικό πληθυσμό είναι 2-3%. Τα κορίτσια εμφανίζουν πιο συχνά συμπτώματα κύφωσης σε σχέση με τα αγόρια σε αναλογία 9 προς 1.

 Γιατί λένε πρώτα «μπαμπά». Η ομιλία απαιτεί τον συντονισμό σχεδόν 70 διαφορετικών μυών και τμημάτων του σώματος, γι' αυτό και τα μωρά συνήθως αρχίζουν να βγάζουν τις πρώτες ακατάληπτες «λέξεις» στην ηλικία των επτά ή οκτώ μηνών. Διεθνείς μελέτες της δρος Μπάρμπρα Λ. Ντέιβις, από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, έχουν δείξει ότι σε όλο τον πλανήτη τα μωρά κατορθώνουν πιο εύκολα να συνδυάζουν πρώτα το «μπ», το «ντ», το «μ», το

 Το φθινόπωρο είναι και επίσημα πια εδώ. Δυστυχώς μαζί του «έρχεται» και το κρυολόγημα, η γρίπη και οι εποχιακές ιώσεις που ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους με πιο ευάλωτους οργανισμούς τα παιδιά.

Καθώς η θερμοκρασία σταδιακά πέφτει, με τα πρώτα κρύα δημιουργούνται και οι κατάλληλες συνθήκες για να «εγκατασταθούν» στον οργανισμό ιοί και να εκδηλωθούν κρυολογήματα. Ένα από τα προβλήματα που προκαλεί η πτώση της θερμοκρασίας είναι η εξασθένιση της άμυνας του οργανισμού ένα φαινόμενο που ονομάζεται «ελάττωση της ανοσίας». Ως φυσικό επακόλουθο αυτής της διαδικασίας, ο οργανισμός καθίσταται πιο ευάλωτος στους ιούς που υπάρχουν γύρω του.

«Oι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, αποτελούν την βασική αιτία για την εμφάνιση ιώσεων στα παιδιά το φθινόπωρο. Ο συχνά κακός αερισμός των χώρων αλλά και πολλές φορές η κακή ατομική υγιεινή των παιδιών είναι οι παράγοντες που συντελούν στην εξάπλωσή τους.
Τα παιδιά προσβάλλονται πιο εύκολα από τις εποχιακές ιώσεις καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και ο οργανισμός τους δεν διαθέτει όλα τα απαραίτητα αντισώματα τα οποία αποκτά σταδιακά. Επιπλέον, περνούν αρκετές ώρες σε πολυσύχναστους χώρους όπως σχολικές αίθουσες, παιδικοί σταθμοί κ.τ.λ., όπου η μετάδοση των ιώσεων είναι ευκολότερη», εξηγεί η Κατερίνα Σαλαβούρα, Παιδίατρος, Επιμελήτρια Α’ της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα συνηθισμένα συμπτώματα των ιώσεων περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, βήχα και πονόλαιμο. Η εμφάνισή τους δε θα πρέπει να πανικοβάλλει τους γονείς, αν και θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο τους κυρίως εάν τα συμπτώματα γίνουν πιο έντονα όμως συνήθως τα συμπτώματα δεν κρατάνε πολύ και υποχωρούν στις 3-4 μέρες.

 Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με γνώμονα την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και την ενημέρωση του κοινού , μετά τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ , καθώς έχουν καταγραφεί 1691 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς έως τις 22/02/18, στην πλειονότητά τους πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας ( κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό ηλικίας 25-44 ετών) που ήταν ανεμβολίαστοι ή ανεπαρκώς εμβολιασμένοι έναντι του ιού της ιλαράς, ενημερώνει τους πολίτες για την ασθένεια παραθέτοντας τα ακόλουθα στοιχεία:
Η ιλαρά είναι λοιμώδης νόσος ιογενούς αιτιολογίας, η οποία εμφανίζεται πιο συχνά τους χειμερινούς μήνες και την άνοιξη.
Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό από το

 Τα παιδιά που πιπιλάνε το δάκτυλό τους ή τρώνε τα νύχια τους είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν αλλεργικές ευαισθησίες, υποστηρίζουν νεοζηλανδοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Και αν μάλιστα έχουν και τις δύο αυτές «κακές» συνήθειες τότε είναι ακόμα λιγότερο πιθανό να είναι αλλεργικά σε παράγοντες, όπως τα ακάρεα της σκόνης, το γρασίδι, τα κατοικίδια ζώα και οι αερομεταφερόμενοι μύκητες.

Αφορμή για τη μελέτη ήταν η θεωρία ότι κοινές παιδικές συνήθειες, όπως το να πιπιλάνε τα παιδιά το δάκτυλο τους ή να τρώνε τα νύχια τους αυξάνει τη μικροβιακή έκθεση, επηρεάζοντας το ανοσοποιητικό και έτσι μειώνεται η εκδήλωση αλλεργικών αντιδράσεων, γνωστές υπό τον όρο ατοπική ευαισθητοποίηση.

 Γράφει η Μαντζώρου Μαρία - Διαιτολόγος/Διατροφολόγος

Κατά την προσχολική ηλικία το παιδί πλάθει τις διατροφικές του συνήθειες, ενώ δοκιμάζει καινούρια τρόφιμα, υπό τη σημαντική επιρροή των φίλων, της οικογένειας και του νηπιαγωγείου
Η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο στην βέλτιστη ανάπτυξη των παιδιών, θέτοντας τις βάσεις για μια ζωή με υγεία. Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου κατατάσσεται δεύτερη στην παιδική παχυσαρκία, και τρίτη στην έλλειψη φυσικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό. Κατά την προσχολική ηλικία το παιδί πλάθει τις διατροφικές του συνήθειες, ενώ δοκιμάζει καινούρια τρόφιμα, υπό τη σημαντική επιρροή των φίλων, της οικογένειας και του νηπιαγωγείου. Αναμφίβολα, αυτή η περίοδος είναι απαιτητική.

Στην ηλικία αυτή, τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν το ίδιο φαγητό με την υπόλοιπη οικογένεια, αλλά σε μικρότερες ποσότητες, που δίνονται σε 3 κυρίως γέυματα και 2-3 σνακ. Η μερίδα των παιδιών είναι σαφώς μικρότερη από εκείνη των γονέων.

Έχουμε δύο πρακτικούς οδηγούς για τις μερίδες:

α) 1 κουταλιά της σούπας ανά τρόφιμο για για κάθε έτος (πχ. για παιδί 3 ετών 3 κ.σ. κοτόπουλο με 3 κ.σ. πουρέ) και

β) με τη χρήση των παιδικών χεριών, όπου 1 φρούτο είναι 1 γροθιά, 1 πηγή υδατανθράκων όσο

 Τέσσερα στα πέντε ζευγάρια υποτιμούν το βάρος των υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών τους, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια Ευρωπαϊκή Σύνοδο για την Παχυσαρκία. Ενώ μια άλλη μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά που οι γονείς τους τα θεωρούν υπέρβαρα παίρνουν περισσότερα κιλά.

Στην πρώτη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκρόνινγκεν στην Ολλανδία μελέτησαν πως οι γονείς αντιλαμβάνονταν το βάρος των υπέρβαρων παιδιών τους. Οι γονείς 2.845 παιδιών 5-6 ετών συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και βαθμολόγησαν το βάρος τους, από πολύ ελαφρύ έως πολύ βαρύ. Επίσης, μετρήθηκε το ύψος και το βάρος των παιδιών από παιδίατρους, ενώ των αδελφών τους προέκυψε από τις αναφορές των γονέων, που έδωσαν και στοιχεία για την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.

Στην τελική ανάλυση συμπεριλήφθησαν 2.203 παιδιά (50,3% αγόρια, κατά μέσο όρο 5,8 ετών με δείκτη μάζας σώμα 16,0). Συνολικά 14,5% των παιδιών ήταν υπέρβαρα και 3,3% παχύσαρκα. Στο 70% των παιδιών, οι γονείς αντιλαμβάνονταν σωστά το βάρος τους. Όμως, υπήρχε και ένα 82% των γονέων που υποεκτιμούσαν το βάρος του υπέρβαρου παιδιού τους.

Επίσης, ήταν πιθανότερο να υποτιμηθεί το βάρος των υπέρβαρων παιδιών όταν επρόκειτο για γονείς και αδέρφια με περιττά κιλά. Αναφορικά με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, όσο αυξανόταν μειωνόταν η συχνότητα των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών.

Περισσότερα Άρθρα...

 Κατασκευή eshop ιστοσελίδων cloud φιλοξενία

nissan_tsioris_micra.png


 

Φαρμακεία

Πρωτοσέλιδα