Πατάτες γεμιστές με μανούρι και μέλι, Καπνιστό χοιρινό ρολό με σταφίδες, σύκα και καρύδια και Σοκολατένια κάστανα με τεντούρα

Πατάτες γεμιστές με μανούρι και μέλι

Υλικά·

4 πατάτες μεγάλες
· 500γρ. τυρί μανούρι
· 2 λουκάνικα ριγανάτα ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
· 1 κουτ. σούπας μέλι
· 3 κουτ. γλυκού μουστάρδα
· αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε τις πατάτες πολύ καλά, τις τυλίγουμε μία - μία σε αλουμινόχαρτο.
Τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση και αδειάζουμε πολύ προσεκτικά την πολλή ψίχα τους.

Ανακατεύουμε την ψίχα με το λουκάνικο σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την μουστάρδα και το μέλι και αλατοπιπερώνουμε . Προσθέτουμε το τυρί, και γεμίζουμε τις πατάτες με το μίγμα.
Τις ξαναβάζουμε στο φούρνο και τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά.

Καπνιστό χοιρινό ρολό με σταφίδες, σύκα και καρύδια

Για το ρολό:
· 2 κιλά χοιρινό φιλέτο, (ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας το ανοίξει για ρολό)
· 2 κ.σ. ελαιόλαδο
· αλάτι
· ρίγανη
· 20 μακρόστενες φέτες καπνιστό χοιρινό (πανσέτα)

Για τη γέμιση:
· 1 κ.σ. ελαιόλαδο
· 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
· ¼ φλ. καρύδια, ψιλοκομμένα
· ¼ φλ. σταφίδες
· ρίγανη
· 1 σακουλάκι τριμμένη φρυγανιά
· την καρδιά από 3 σύκα αποξηραμένα, σε κομματάκια
· αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Απλώνουμε το χοιρινό με την πέτσα προς τα κάτω.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύοντας συνεχώς. Πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τη ρίγανη. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά το σοταρισμένο κρεμμύδι με τη φρυγανιά, τις σταφίδες και τα σύκα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και απλώνουμε τη γέμιση στο κρέας.
Τυλίγουμε προσεκτικά το χοιρινό σε ρολό. Αλείφουμε με ελαιόλαδο και τυλίγουμε τις φέτες του καπνιστού χοιρινού γύρω από το ρολό. Δένουμε με μαγειρικό σπάγκο.
Βάζουμε το χοιρινό πάνω σε μια σκάρα και από κάτω ένα ταψί με λίγο νερό.
Ψήνουμε σε 200 ° C για μισή ώρα.
Όταν ροδίσει, χαμηλώνουμε στους 150 ° C, αφαιρούμε το νερό και αφήνουμε να ψηθεί για άλλες δύο ώρες περίπου.

Προαιρετικά, αν θέλουμε περισσότερο άρωμα, σε ένα πήλινο σκεύος ανακατεύουμε λίπος από το χοιρινό μας, με ρίγανη, φασκόμηλο και δεντρολίβανο και τα αφήνουμε να καούν. Κατόπιν τα προσθέτουμε στο ταψί κάτω από τη σκάρα μας με το ρολό.
Όταν ψηθεί , βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, σκεπάζουμε το ρολό χαλαρά με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να κρυώσει για μισή ώρα περίπου.

Σοκολατένια κάστανα με τεντούρα

Υλικά:
· 1 κιλό κάστανα
· 1 πλάκα κουβερτούρας (250γρ.)
· 1κ.σ. βούτυρο
· 1 σφηνάκι τεντούρα
· 1μικρή κρέμα γάλακτος
· 40γρ. φουντούκια ψιλοκομμένα.

Για το σιρόπι
· 1 1/2 κούπα νερό
· 2κ.σ μέλι
· 4 κ.σ ζάχαρη
· 1 κ.γ λεμόνι
· ένα κομματάκι φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βράζουμε τα κάστανα μέχρι να μαλακώσουν. Όσο είναι ακόμα ζεστά, τα ξεφλουδίζουμε με μεγάλη προσοχή μην μας σπάσουν.
Τα βουτάμε ένα ένα στο σιρόπι και τα αφήνουμε σε σκάρα να στραγγίξουν.
Σε μπεν μαρί, λιώνουμε την κουβερτούρα. Προσθέτουμε τα το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και λίγο πριν τη κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την τεντούρα.
Περιχπύνουμε τα σιροπιασμένα κάστανα με τη σοκολάτα.
Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα φουντούκια κι αφήνουμε να κρυώσουν.

Μαρία Δημητρακοπούλου
δημοσιογράφος

 

 

 

 Κατασκευή eshop ιστοσελίδων cloud φιλοξενία

nissan-tsioris-qashqai.png


 

Φαρμακεία

Πρωτοσέλιδα