Μαρία Δημητρακοπούλου - δημοσιογράφος

Το γιορτινό τραπέζι του Δεκαπενταύγουστου ίσως είναι το ωραιότερο τραπέζι για τους αγαπημένους σας. Το εορταστικό κλίμα της ημέρας, ο ερχομός των αγαπημένων προσώπων μας προδιαθέτουν να ετοιμάσουμε κάτι γευστικό και ξεχωριστό.
Σας προτείνω μερικές συνταγές. Αν θέλετε μπορείτε να τις ετοιμάσετε. Είναι εύκολες και πολύ νόστιμες.

1ο ορεκτικό:
Φουρτάλια με αυγά και λουκάνικα

Υλικά:
· 3 μεγάλες πατάτες κομμένες σε ροδέλες
· 6 αυγά
· 2 λουκάνικα μεγάλα χωριάτικα
· 1 ποτήρι ελαιόλαδο
· 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
· αλάτι, πιπέρι
· μερικά φυλλαράκια βασιλικού

Εκτέλεση:
Τηγανίζουμε τις πατάτες στο ελαιόλαδο. Κόβουμε τα λουκάνικα σε ροδέλες και τα σοτάρουμε. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, προσθέτουμε τον βασιλικό, την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε στο μπολ τις πατάτες και τα λουκάνικα και ανακατεύουμε.
Από το τηγάνι που τηγανίσαμε τις πατάτες, αφαιρούμε το μισό λάδι, το ζεσταίνουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα από το μπολ. Στρώνουμε όμορφα με τη σπάτουλα, σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5 λεπτά, πασπαλίζοντας με λίγο αλάτι και πιπέρι.
Με τη βοήθεια ενός ρηχού πιάτου, γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, αφού πασπαλίσουμε και αυτή την πλευρά με αλάτι και πιπέρι και σκεπάσουμε με το καπάκι.
Όταν η φουρτάλια ετοιμαστεί, αδειάζουμε, προσεχτικά να μην διαλυθεί, σε μια μεγάλη πιατέλα.
Τη γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο βασιλικό και τη σερβίρουμε ζεστή.

2ο ορεκτικό:
Μελιτζάνες με τυράκια

Υλικά:
· 3 μεγάλες μελιτζάνες
· 3 ντομάτες
· 1 φλ. ελαιόλαδο
· 3 σκ. σκόρδο
· 150 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένο
· 150 γρ. γλυκό ημίσκληρο τυρί
· 1 κρεμμυδάκι τριμμένο στον τρίφτη
· ψιλοκομμένος βασιλικός
· αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και τις ξεπικρίζουμε σε αλατισμένο νερό για λίγα λεπτά.
Πολτοποιούμε το σκόρδο, το ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο και αλείφουμε τις μελιτζάνες, αφού τις έχουμε στραγγίσει από το νερό.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και τις ψήνουμε σε ταψάκι για 20 λεπτά.
Σε ένα μπολ, ρίχνουμε τη θρυμματισμένη φέτα, το τριμμένο κρεμμύδι, τον βασιλικό, αλάτι πιπέρι τις ντομάτες κομμένες σε μικρά κομματάκια και ανακατεύουμε τα υλικά καλά.
Απλώνουμε το μείγμα πάνω στις μελιτζάνες και τις ξαναβάζουμε στον φούρνο για 10 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψάκι, πασπαλίζουμε με το γλυκό τυρί, ψήνουμε για πολύ λίγο ακόμα, μέχρι να λιώσει το τυρί.
Μεταφέρουμε σε πιατέλα, γαρνίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό και σερβίρουμε.
αν θέλουμε, συνοδεύουμε με λεπτές φετούλες ψωμάκι, ψημένες στο γκριλ και αλειμμένες με λάδι και πολτοποιημένο σκόρδο.

Κυρίως πιάτο 1ο:
Μοσχαράκι με αρωματικά

Υλικά:
· 1 1/2 κ. μοσχάρι μαλακό σε μερίδες
· 1 φλ. ελαιόλαδο
· 2 κρεμμύδια μεγάλα τριμμένα στον τρίφτη
· 1 πιπεριά πράσινη κομμένη κομματάκια, 1 πιπεριά κίτρινη σε κομματάκια, 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κομματάκια
· 4 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
· 5 κλαράκια ψιλοκομμένο σέλινο
· 2 σκ. σκόρδο
· 2 καρότα τριμμένα στον τρίφτη
· 2 φύλλα δάφνης
· 1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
· 8 κόκκους μπαχάρι
· αλάτι, πιπέρι
· 1 ποτήρι του νερού λευκό κρασί

Εκτέλεση:
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και αφού ζεστάνει καλά, σοτάρουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά. Όταν ροδοκοκκινίσει, το βγάζουμε και το βάζουμε σε μια πιατέλα.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές, τα καρότα και το σέλινο. Τα σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς.
Βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα το κρέας και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε την πάπρικα, τη δάφνη, το μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι. Σβήνουμε με το κρασί.
Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα και νεράκι και μαγειρεύουμε για άλλη 1 ώρα, σκεπάζοντας την κατσαρόλα.
Λίγο πριν γίνει το φαγητό, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, ανακατεύουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να πήξει η σάλτσα και σβήνουμε τη φωτιά.
Σερβίρουμε σε πιατέλα και, αν θέλουμε, το συνοδεύουμε με ρυζάκι σουρωτό.

Κυρίως πιάτο 2ο:
Αν δεν θέλετε να μαγειρέψετε μοσχαράκι, μπορείτε να ετοιμάσετε τη δεύτερη συνταγή που σας προτείνω.

Αρνάκι στη λαδόκολλα

Υλικά:
· 2 κ. αρνάκι (κατά προτίμηση μπούτι) Ο κρεοπώλης να μην το κόψει, απλά να το χαράξει.
· 3 κ. σ. μουστάρδα απαλή
· 2 κ.σ. κρέμα μπαλσάμικου
· 2 κ.σ. ελαιόλαδο
· 1 κ.σ. μέλι
· 10 πατατούλες μικρές στρογγυλές
· 2 μήλα (ένα πράσινο, ένα κόκκινο)
· αλάτι, πιπέρι
· χυμός από ένα λεμόνι
· 150 γρ. γραβιέρα
· 100 γρ. τυρί φέτα
· 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
· λαδόκολλα

Εκτέλεση:
Στον πάγκο της κουζίνας, βάζουμε το κρέας και το αλατοπιπερώνουμε.
Σε ένα μπολ, ρίχνουμε τη μουστάρδα, την κρέμα μπαλσάμικου, το ελαιόλαδο και το μέλι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Με τα μείγμα αυτό αλείφουμε το κρέας σιγά - σιγά, για να το απορροφήσει όλο. Στις χαραξιές, βάζουμε τη φέτα θρυμματισμένη.
Σε μεγάλο ταψί, βάζουμε τη λαδόκολλα και τοποθετούμε το μπουτάκι. Καθαρίζουμε τις πατατούλες και κόβουμε τα μήλα σε κομματάκια με τη φλούδα. Τα βάζουμε γύρω από τα κρέας και τα αλατίζουμε ελαφρά.
Ραντίζουμε με το λάδι και το λεμόνι, προσθέτουμε και τη γραβιέρα κομμένη σε μπαστουνάκια. Πάνω στο κρέας βάζουμε και το δεντρολίβανο και τυλίγουμε πολύ καλά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για 3 ώρες.
Δεν πειράζουμε το φαγητό καθόλου. Όταν ψηθεί, όπως είναι με τη λαδόκολλα, το βάζουμε σε πιατέλα, το βάζουμε στο γιορτινό τραπέζι και το ανοίγουμε.
Το φαγητό μας θα είναι τρυφερό, ζουμερό και θα αναδειχθούν όλες οι υπέροχες μυρωδιές του.
Κόβουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Γλυκό 1ο:
Ανάλαφρο δροσερό γλυκό με ροδάκινα

Υλικά για τη βάση:
· 2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ
· 200 γρ. βούτυρο
· 100 γρ. ζάχαρη
· 100 γρ. γάλα

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, τρίβουμε τα μπισκότα πολύ καλά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Στρώνουμε το μείγμα σε μια φόρμα ψησίματος και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς, για ένα τέταρτο.
Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.

Υλικά για την κρέμα:
· 1 ζαχαρούχο γάλα
· 450 γρ. γιαούρτι
· ξύσμα ενός λεμονιού
· 3 φύλλα ζελατίνης
· 2 ροδάκινα σε κομματάκια

Εκτέλεση
Βάζουμε το ζαχαρούχο γάλα σε ένα μπολ, μαζί με το γιαούρτι και τα χτυπάμε στο μίξερ ελαφρά. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
Σε λίγο κρύο νερό μαλακώνουμε τη ζελατίνη και στη συνέχεια τη διαλύουμε σε ένα φλιτζανάκι ζεστό νερό. Ρίχνουμε τη διαλυμένη ζελατίνη στο μείγμα, ανακατεύουμε ελαφρά, ρίχνουμε τα κομματάκια ροδάκινο, ανακατεύουμε και πάλι ελαφρά, σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες να πήξει.
Μόλις κρυώσει πολύ καλά και πήξει η κρέμα, την απλώνουμε με σπάτουλα ομοιόμορφα πάνω στη βάση.
Γαρνίρουμε με μαρμελάδα ροδάκινο. Αν θέλουμε αραιώνουμε ελαφρά τη μαρμελάδα με λίγο μπράντι.

2ο γλυκό:
Παντεσπάνι με παγωτό

Υλικά:
· 200 γρ. βούτυρο
· 200 γρ. φαρίνα
· 200 γρ. ζάχαρη
· 4 αυγά
· 1 1/2 κουταλιά baking powder
· 2 βανίλιες
· παγωτό
· σιρόπι σοκολάτα που παγώνει

Για το σιρόπι
· 1 ποτήρι νερό
· 3/4 ποτηριού ζάχαρη
· μισό λεμόνι στυμμένο
· τη φλούδα από το λεμόνι

Εκτέλεση:
Σε ένα λεκανάκι, ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και το baking powder. Ανακατεύουμε απαλά και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ( το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια). Χτυπάμε με το μίξερ, μέχρι να γίνει ομοιογενές μείγμα.
Σε στρογγυλή αντικολλητική φόρμα, την οποία έχουμε βουτυρώσει καλά, ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (180°) για 30 λεπτά.
Όταν κρυώσει, ξεφορμάρουμε και τοποθετούμε το παντεσπάνι σε πιατέλα. Φτιάχνουμε το σιρόπι και ραντίζουμε το παντεσπάνι.
Κόβουμε σε κομματάκια και κάθε κομμάτι που σερβίρουμε το τοποθετούμε στο πιατάκι γλυκού. Πάνω βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά παγωτό και απλώνουμε τη σοκολάτα που παγώνει. Ταιριάζει πολύ το καϊμάκι.

Καλή σας όρεξη και καλή Παναγίτσα!

Μαρία Δημητρακοπούλου
δημοσιογράφος

 Κατασκευή eshop ιστοσελίδων cloud φιλοξενία

nissan_tsioris_note.png

output K8axPI

AIGLI
 

treorsisketo

athanasopoulos2017

Φαρμακεία

Πρωτοσέλιδα